Wydaje się, że coraz więcej osób dba o to, by jeść zdrową żywność i odżywiać się racjonalnie. W modzie jest „bycie na diecie”, a w sklepach można o wiele łatwiej znaleźć produkty o obniżonej zawartości tłuszczu, bez cukru, ulepszaczy itd. Zainteresowanie zdrowym trybem życia przekuwa się też na to, że ludzie lubią korzystać z gastronomii również oferującej wybór przeróżnych dietetycznych dań.
Zakładamy bar z żywnością dietetyczną
Założenie i prowadzenie punktu gastronomicznego z rozbudowaną ofertą może być strzałem w dziesiątkę. Inwestycja sprawdzi się tym lepiej, im mniej jest w okolicy lokali serwujących zdrowe, niskokaloryczne dania. Żeby móc założyć bar z żywnością dietetyczną, możesz posiadać przydatne wykształcenie – najlepsze będzie posiadanie zawodu takiego jak kucharz, dietetyk, specjalista od spraw żywienia. Dzięki temu uda ci się od razu pozyskać zaufanie klientów. Będziesz o wiele bardziej wiarygodny sygnując działalność swoim nazwiskiem powiązanym z branżą. Warto też dawać dobry przykład poprzez zachowywanie odpowiednich nawyków żywieniowych, dbać o sylwetkę, uczestniczyć w różnych aktywnościach.
Ponieważ chodzi o działalność gastronomiczną, niezbędne będzie skontaktowanie się z sanepidem. Żeby uruchomić swój bar, musisz uzyskać odpowiednie zgody właśnie od sanepidu lub podobnej instytucji znajdującej się w twojej okolicy. Zgoda zostanie udzielona tylko w przypadku spełnienia wszystkich norm i innych oczekiwań stawianych jakiejkolwiek firmie startującej w gastronomii.
Spełniamy oczekiwania klientów
Bar oferujący dietetyczną żywność zachęci głównie osoby unikające dań przetworzonych, kalorycznych, jak również ludzi cierpiących m.in. na cukrzycę. Dla tych, którzy codziennie muszą unikać określonych produktów, możliwość zjedzenia dokładnie tego co chcą poza domem jest wyjątkowo atrakcyjnym rozwiązaniem. Dlatego też jednym z istotnych kroków wykonywanych na początku powinno być ustalenie różnorodnego menu. Najlepiej będzie wymyślić przynajmniej kilka różnych jadłospisów oferowanych w standardowej ofercie. Poza tym goście baru powinni mieć możliwość zamówienia dokładnie takiego dania, na jakie mają ochotę i jakie odpowiada ich potrzebom żywieniowym. Będzie to wymagało czasu (oczekiwanie na zamówienie wydłuży się) i stale uzupełnianego zaplecza. Warto odpowiednio wcześnie nawiązać współpracę ze sklepami spożywczymi, hurtowniami bądź dostawcami naturalnej żywności.
Czy prowadzenie własnego baru jest trudne?
Jeśli lubisz to co robisz, na pewno nie uznasz swojej pracy za ciężką, żmudną lub niemiłą. Na pewno jednak będzie sporo roboty, zwłaszcza z zapewnieniem wystarczającej jakości powiązanej ze spełnianiem potrzeb i oczekiwań klientów. Większość potraw w takim barze musi być przygotowywana na bieżąco, a składniki jak najświeższe, by gwarantować właściwy poziom witamin, makro- i mikroelementów. Zapewnianie świeżej oferty co pewien czas, jak też tworzenie specjalnych jadłospisów dla osób z określonymi wymaganiami stanowi wyzwanie dla miłośników kuchni, specjalistów od dietetyki oraz wszystkich zainteresowanych zdrowym żywieniem.